Annons

Annons


ALLT LJUS PÅ Joakim Bengtsson

När Joakim Bengtsson förra året sålde sitt livsprojekt Helsingborgs Auktionsverk till Lauritz fick han en ny dröm. I Finkeramiska fabriken och Blå hallen i Höganäs vill antikprofilen samla Sveriges finaste keramik.

Joakim-Bengtsson

Vad är det du vill skapa i Höganäs?

– Landets bästa keramiska museum och center. Men husen är så stora att vi kan ha en rad olika verksamheter här. Om jag bara spånar lite, kanske mässor av olika slag, utställningar och utbildningar. Jag vill låta fantasin flöda.

Det finns ju redan ett museum och ett keramiskt center?

– Jag tycker väldigt mycket om båda två. Höganäs museum, som är ett av mina favoritmuseer, har en enorm samling som sällan visas på grund av platsbrist. Keramiskt Center har också fantastisk keramik. Tänk att få samla de här verksamheterna i ett och samma hus.

Varför just keramik?

– Jag har brunnit för keramik sedan jag var liten och följde med pappa på auktion. Då upptäckte jag att det finns annat än de fantastiska Höganäskrusen. Andra former och andra färger och sedan var jag fast. Nu har jag ju en rätt stor samling som jag gärna skulle skänka till huset i Höganäs.

Här ska fantasin flöda

Varför sålde du Helsingborgs Auktionsverk?

– För att jag fick bra betalt och för att det kändes rätt med tanke på var jag befinner mig i livet. Men också för att jag är gammaldags och inte mäktar med att ge mig in i cyberrymden. Det kommer allt färre besökare till slagauktionerna och de som kommer vill mest bli roade och dricka kaffe. Sedan köper de ändå allt på nätet. Och Lauritz är ju bäst på nätauktioner.

Vilket är ditt bästa minne?

– Förra året var ett toppenår. Jag fyllde femtio och kände att jag stod mitt i livet. Och att då få avsluta med den fantastiska auktionen på Rosendals slott kändes så himla bra.

Blir du kvar som expert i Antikrundan?

– Absolut! De två veckorna vi spelar in programmet är de roligaste på hela året. Dessutom finns det några underbara tanter som reser i många mil för att komma med kakor till mig eftersom de vet att jag är ett riktigt kakmonster.

Annons

 

Kommentera

Annons


Laddar