Annons

Annons


Antikrundans expert blir mållös

Det vackra lilla ölstopet från andra halvan av 1700-talet kostade en femma i inköp, berättar Jan-Åke Lönqvist som är skickad av en god vän. På SVT:s Antikrundan väntar antikexperten Bo Knutsson, som har helt nya uppgifter om fyndet.

Ölstopet från 1700-talets andra del är tillverkat i Tyskland. ”Glasbruken här hemma använde sig oftast inte av det här formspråket”, säger Bo. ”Det är ett oerhört välgjort och exklusivt arbete.” Foto Erik Karlsson

”Du kan multiplicera inköpspriset med två, tre tusen!”

Jan-Åke Lönqvist har kommit till SVT:s Antikrundan för att få veta mer om ett litet gröntonat glas med hänkel och pålagda trådar.

– Det tillhör en kompis som inte kunde komma, så jag tog det med mig eftersom jag ändå skulle hit, säger han. Själv samlar jag på mässing och har just fått en tumlare daterad och värderad. Det var kul.

Annons

När det gäller glaset vet inte Jan-Åke mer än sin gode vän.

Gilla Antik & Auktion på Facebook

– Jag har fått i uppgift att fråga efter åldern, var glaset är tillverkat, vad det användes till och om det har något större värde. Vi tycker båda att det ser gammalt ut, men helt säker kan man ju inte vara. Det enda jag vet är att han hittade det på loppis för lite mer än ett år sedan och att det kostade fem kronor. Så någon förlust har han i alla fall inte gjort!

”Se hur skickligt hänkeln har formats med räfflor på översidan och fina, välgjorda avslut”, säger Bo. ”Och de smala glastrådarna är perfekt lagda. Här gällde det att vara snabb på handen, innan massan stelnade!” Foto Erik Karlsson

Det här är absolut något för Bo Knutsson, Antikrundans expert på modern formgivning, men med ett särskilt gott öga till antikt glas och andra kuriositeter från senmedeltid och framåt.

Och mycket riktigt.

Bara åsynen gör Bo lyrisk. Han vet precis vad det är fråga om och tar nästan andäktigt emot glaset, vänder försiktigt på det för att kunna se ordentligt från alla håll.

– Ett underbart föremål! säger han efter en stunds tystnad. Det här glaset är ett litet ölstop från andra delen av 1700-talet, och med tanke på storleken var det kanske avsett för en dam.

Han visar hur skickligt hänkeln har formats med räfflor på översidan och hur perfekt de fina glastrådarna lagts på.

– Detaljerna vittnar om ett oerhört exklusivt glasarbete och allt arbete är fantastiskt välgjort. Det krävde stor skicklighet, kunskap och erfarenhet att få ett så vackert resultat, särskilt med tanke på de primitiva förhållanden som rådde vid glasbruken under den här tiden. Och snabb måste man vara på handen, för glasmassan stelnar illa kvickt.

”I det här fallet behöver man inte tveka om åldern”, säger Bo. ”Och skulle man ändå tvivla kan det rejäla avtrycket efter glasblåsarpipan sätta stopp för tvehågsenheten. Ett så genuint märke kan inte åstadkommas på en aldrig så välgjord kopia!” Foto Erik Karlsson

Bo bedömer att glaset har tillverkats i Tyskland.

– Det fanns glasbruk även i Sverige, men den här formen hör inte riktigt hemma i deras sortiment. Kungsholms glasbruk blev känt för lockförsedda pokaler i ofärgat glas och Skånska glasbruket var huvudsakligen inriktat på enklare bruksglas. Det här lilla stopet är ett prestigefyllt arbete som kostade mycket pengar.

– Då är det kanske värt mer än de fem kronor som min kompis gav för det? undrar Jan-Åke.

Det är nästan så att Bo blir förstummad. Men bara nästan, för vad har inte alla dessa experter hört och sett genom åren?!

– Oj, oj, oj! Då kan du multiplicera med ett par, tre tusen, så får du det rätta värdet. Mellan 10 000 och 15 000 kr är mer korrekt.

– Tack, säger Jan-Åke. Det här var roligt och lärorikt! Nu ska jag skoja med Tony.

Vari skämtet består får vi inte veta, men förmodligen blev det uppskattat.

Kommentera

Annons


Laddar