Annons

Annons


Experten höjer värdet: ”Väskan är ju ett riktigt konstverk!”

Vintage kan vara allt från kläder till skor men även detaljer som äldre väskor. Annelie Guldstrand kommer till Antikrundans inspelning med en mycket speciell aftonväska, föregångaren till dagens handväska. Modeexperten Malin Sveholm sätter ett ovanligt högt värde på den.

”Helt underbar!” tycker Antikrundans modeexpert Malin Sveholm om Annelie Guldstrands pärlbroderade aftonväska från 1920-talet. ”Den är som ett konstverk och speglar sin tid helt perfekt.”

”Helt underbar!” tycker Antikrundans modeexpert Malin Sveholm om Annelie Guldstrands pärlbroderade aftonväska från 1920-talet. ”Den är som ett konstverk och speglar sin tid helt perfekt.” Foto ERIK KARLSSON

Chica aftonväskor är egentligen inget för Annelie Guldstrand, som mer lutar åt allmoge och bruksföremål. Ändå är det en pärlbesatt sammetsväska hon har tagit med till Antikrundan.
–  Ja, men den här är speciell, säger hon och skrattar. Jag har fått den av min mamma och tycker att den är jättefin. Hemma hos henne brukade den hänga tillsammans med en svart paljettbroderad bolero. De var inte samtida, men passade så bra ihop och jag har följt upp hennes linje och har dem tillsammans på en gardinstång i mitt arbetsrum.
Nu hoppas Annelie få veta mer om väskan.
–  Det enda jag känner till är att den är från tjugotalet, men jag vill gärna ha en historisk bakgrund.
Och det ska hon visst få! Malin Sveholm, Antikrundans expert på mode, står beredd med både kunskap och entusiasm.
–  O, så vacker! utbrister hon när Annelie räcker över den pärlbroderade väskan. Och vilket fint skick!
Hon bekräftar Annelies uppfattning om åldern.
–  Visst är väskan från 1920-talet. Den låg helt rätt i tidens paljettgnistrande elegans.

Annons
Gilla Antik & Auktion på Facebook
”Redikylen introducerades på 1790-talet och fick en renässans under 1920-talet”, berättar Malin. ”Då tillkom pärlor och paljetter och fint arbetade snörmakerier förhöjde elegansen.”

”Redikylen introducerades på 1790-talet och fick en renässans under 1920-talet”, berättar Malin. ”Då tillkom pärlor och paljetter och fint arbetade snörmakerier förhöjde elegansen.” Foto ERIK KARLSSON

Så berättar hon att modellen, som kallas redikyl eller ridikyl, skapades med det nya mode som kom efter franska revolutionen 1789.

–  Innan dess hängde väskan i ett midjeband och doldes bland kjolvecken, men empirens kroppsnära klänningar krävde nya lösningar och så föddes den påsliknande redikylen som bars i handen. Den tillverkades av siden eller sammet; det här var ju en produkt för de övre samhällsskikten.
–  Aha! säger Annelie. Och vad hade man i väskan på den tiden?
–  Lite puder i en silverdosa med infattad spegel, en spetskantad näsduk, luktvatten och kanske ett dansprogram. Smink var inte comme-il-faut och pengar var det inte tal om. Men man kan nog säga att det här var ursprunget till våra dagars handväskor.

Perfekt till tjugotalsmodet

Efter empiren skapades nya klädstilar; redikylen användes fortfarande, men den verkliga renässansen kom på 1920-talet.
–  Modellen passade perfekt till tjugotalsmodet, säger Malin. Nu försågs väskorna också med pärlor och paljetter, fjädrar eller pälsbitar. De blev som smycken till klänningarna. Många sydde sina egna väskor, men om det skulle vara riktigt fint gällde maskintillverkat! De industriframställda var fantastiskt arbetade med avancerade broderier och snörmakerier. Din väska måste ha varit ett riktigt kap!
–  Så roligt att höra! Men jag måste fråga dig vad som finns i botten mellan fodret och yttertyget. Det känns som en tjock fyllning av något slag.
Malin känner efter med handen.
–  Det är en pappskiva som lagts i botten för att ge form och stadga åt tyget och så har den smulats sönder med tiden. Det är inget ovanligt.

Ett riktigt konstverk

Enligt Malin finns det gott om aftonväskor på marknaden.
–  De är oftast i bra skick, eftersom de bara har använts då och då. Värdet brukar ligga runt 500 kr, men den här tjusiga väskan är som ett riktigt konstverk, så jag värderar den till 1 500 kr.
–  Men det är helt otroligt! utbrister Annelie. Om jag skulle ha gissat hade jag sagt en eller ett par hundralappar. Det här var verkligen intressant, och jag är jätteglad för allt jag fått veta!

Väskan tål att synas i sömmarna. Under ett täcke av pärlor döljer sig ett tjockt sammetstyg, fodrat med siden. ”En riktigt fin väska skulle vara maskintillverkad. Hemmasytt ansågs inte lika förnämligt”, säger Malin.

Väskan tål att synas i sömmarna. Under ett täcke av pärlor döljer sig ett tjockt sammetstyg, fodrat med siden. ”En riktigt fin väska skulle vara maskintillverkad. Hemmasytt ansågs inte lika förnämligt”, säger Malin. Foto ERIK KARLSSON

Kommentera

Annons


Laddar