Annons

Annons


Från medeltida sängvärmare till het trend

Ryan har gjort en storartad karriär – från sängvärmare till prydnadstäcke och dekorativ matta. En lång rad kända formgivare i Finland och Sverige har gjort spännande mönster. Nu har en ny generation fått upp ögonen för de mysiga mattorna.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Experten:

”Det är köpläge på många mattor”

Den traditionella ryan har vanligen lugg och botten i ull medan varpen kan bestå av ull, linne eller bomull. Gå igenom andrahandsryor noga. Undvik exemplar som är hårt smutsade och slitna.

Annons

–  Granska baksidan, där upptäcker du lättast malhål och andra skador, råder Anette Granlund, Antikrundans expert och specialist på Bukowskis. Ryor kan tvättas hos specialtvättar som Callerts i Stockholm. Du kan också lägga dem på torr snö och sedan skaka dem försiktigt. En metod för grovrengöring är att rulla ut dem med luggen neråt på golvet. Dammsug. Upprepa några gånger.

Antika ryor från 1700- och 1800-talen säljs ibland på auktion. De kan också finnas hos vissa matthandlare.

MMF AB i Båstad tillverkar fortfarande äldre mönster på beställning. Sedan några år har man också vintageförsäljning med mattor som tvättats och omfransats när så behövts. Martin Chard på MMF AB berättar:

–  Vi ser att yngre generationer är mer positiva till ryor än äldre. Bland vintagemattorna väljer kunderna helst riktigt iögonfallande ryor.

På de moderna auktionerna finns alltid ett urval från 1900-talet. Handvävda ryor har generellt bättre andrahandsvärde än de maskintillverkade.

–  Intresset för ryor är på väg upp men det är fortfarande köpläge på många, säger Anette Granlund.

Kommentera

Annons


Laddar