Annons

Annons


”Gamla växter är också antikviteter”

begntjanson1

Årets vinnare av Bengt Janson-stipendiet är utsedd. Mottagare av de 40 000 kronorna är arkeologen och trädgårdsforskaren Anna Andréasson. Hon får priset för sitt arbete med att återskapa bortglömda trädgårdar och parker.

Grattis! Hur känns det?

– Jag blev verkligen överraskad. Trodde först att det var någon som skämtade med mig.

Varifrån kommer ditt trädgårdsintresse?

– Det är svårt att svara på.

Annons

Det har nog alltid funnits där. Jag är ju arkeolog från början och jobbade i tio år med stora utgrävningsprojekt. Men när jag sedan fick chansen att kombinera mina två intressen så kändes det helt idealt.

Just nu håller du på med en doktorsavhandling. Vad handlar den om?

– Om medeltida trädgårdar i Norden. Den senaste boken i ämnet skrevs för hundra år sedan. Många har uppfattningar om hur de trädgårdarna såg ut, men de bygger inte alltid på fakta.

Du driver även företaget ArchaeoGarden. Kommer du och gräver hos den som vill en medeltida trädgård?

– Nej, jag jobbar inte på det viset. Jag är ingen landskapsarkitekt. Min roll vid restaureringar av gamla trädgårdar är att ta fram underlag och material.

Är du intresserad av antikviteter?

– Absolut. Som arkeolog är jag ju intresserad av materiel kultur, alltså gamla prylar med andra ord. De är ju vårt grundmaterial och det viktigaste i vårt arbete. Andra kanske intresserar sig för tegelstenar. För mig är växterna artefakter. Gamla växter kan ju också vara antikviteter.

Vad kan växter göra för att förändra en miljö?

– De har jättestor betydelse. Om man vill rekonstruera en trädgård är det viktigt att man använder rätt växter. Ska det se ut som på 1700-talet räcker det inte man att man sätter en syren vilken som. Det ska vara rätt syren.

Årets Bengt Janson-stipendiat

Anna Andréasson tilldelas årets stipendium på 40 000 kronor från Bengt Jansons minnesfond, som upprättades efter den för tidigt bortgångne antikhandlaren. Anna får stipendiet för att hon i Bengt Jansons anda vurmar för den svenska kulturhistorien genom att lyfta fram våra anlagda trädgårdars och parkers betydelse.

Vill du går på det fullspäckade seminariet i samband med utdelningen av stipendiet den 16 november? Klicka här för mer information.

Kommentera

Annons


Laddar