Annons

Annons


Har soffan något värde?

När huset bytte ägare hittades en gammal gjutjärnssoffa längst ner i trädgården. En riktigt attraktiv antikvitet i dag visar det sig.

tradgardssoffa-1

Skönheten gömdes i det gröna

Vår son köpte ett hus på en ort utanför Kristianstad, och längst bort i trädgården fanns denna soffa. Han var inte intresserad av den, så nu har vi den på vår koloni. Huset är från 1950-talet så vi gissar att soffan är från den tiden? Vi har försökt att leta på nätet för att få uppgifter om var soffan är tillverkad, men inte lyckats hitta någon som ser exakt ut som vår. Soffan är väldigt tung, så vi bedömer att gavlarna är av gjutjärn. Sits och rygg är av trä som ser ut att vara original. Vi undrar förstås vilket träslag som kan ha stått sig i så många år utomhus. Eftersom vi tidigare fått trädgårdsmöbler stulna så har vi låst fast soffan med en kraftig kätting och dito hänglås. Har soffan ett värde vore det kanske bättre att sälja den än att riskera att få den stulen?

Anita

 

Annons
Gilla Antik & Auktion på Facebook

Vilken härlig soffa! Tillverkningstiden är det sena 1800-talet och stilen har inte något egentligt namn, nyrokoko ligger kanske närmast i åtanke. Materialet är gjutjärn och brädor av trä, som det brukar vara. Jag har kikat runt bland gamla järnsoffor tillverkade av svenska järnbruk men inte hittat någon liknande. Min gissning är därför att den är tillverkad i Tyskland.

Vill man byta ut träplankorna är ek det allra bästa, det håller längst. Det ser ut som om detta är just ek, men det är lite svårt att se på bilden.

På auktion går trädgårdssoffor av förklarliga skäl bäst på våren, och en sådan här skönhet kan nog trilla iväg uppemot 3 000–4 000 kronor.

Peder Lamm

Andra gillar också:

Kommentera

style="display:none">

Annons


Laddar