Annons

Annons


Hur gammal är tallriken?

Antik & Auktions expert Antonia Berglund berättar om ett blåvitt skålfat i Antikfrågan.

lagad-tallrik

Lång och lagad historia

Vi har alltid undrat över denna tallrik och varför man lagt ner så mycket arbete på att laga den. Är det kinesiskt porslin? Hur gammal kan den vara?

IK

lagad-tallrik-3 lagad-tallrik-2

Ditt blåvita skålfat har en del att berätta. Det kommer från Kina och är tillverkat för den europeiska marknaden. Det ser man på typen av blommor som kineserna målade efter europeiska förebilder. Porslinet fraktades sedan till Europa på de olika ostindiska kompaniernas fartyg och kallas för exportporslin. Det var en betydelsefull handel och lönsam för kompanierna. Av den rätt sparsmakade dekoren kan man datera skålfatet till 1700-talets andra hälft. Man kunde beställa stora serviser med flera hundra delar som efter ovarsam hantering snabbt decimerades. Då det var tradition att hänga fat och tallrikar på väggen hamnade de sedan där som dekor.

Annons

Det hållbaraste sättet att laga skadade tallrikar var att borra på baksidan utan att borra igenom och sammanfoga delarna med metallklamrar. Det var före slit och släng-tiden.

På 1980-talet blev det omodernt med tallrikar på väggarna och de plockades ner för att möjligen ätas på i stället. Därefter sjönk efterfrågan på udda tallrikar markant och lagade tallrikar slängdes.

Numera kan man köpa billigt nytillverkat exportporslin som lurar månget öga.

Det här är delar av ett öde som ditt skålfat har att berätta.

Antonia Berglund

Kommentera

Annons


Laddar