Annons

Annons


Hur mycket är terrinen värd?

Antik & Auktions expert Antonia Berglund värderar en terrin som har mycket att berätta.

 

 

Vi har en ostindisk terrin som min man har ärvt efter sin far. Det finns inga stämplar på den. Av kvittona framgår att den inhandlades till en antikvitetshandel i Göteborg 4 november 1960 för 250 kronor. Sedan köpte min svärfar den en dryg månad senare för 550 kronor. Kan ni kanske säga något om ursprung, ålder och värde?

Lena

De flesta länder med självaktning och en handelsflotta bildade ett ostindiskt kompani alltifrån 1500-talet till in på 1800-talet. Sverige hade också ett eget kompani från 1731 till 1813.

Annons
Gilla Antik & Auktion på Facebook

Kineserna har känt till hemligheten med porslinstillverkning i mer än 1 000 år, medan vi i Europa lyckades först i början av 1700-talet. Så en viktig del i handeln blev det så kallade kompaniporslinet. Eftersom det beställdes till Europa blev förebilderna de då moderna silver-, fajans- och mera sällan glasföremålen. En servis kunde innehålla över 800 delar med sopp-, mat- och dessert- eller fruktservisdelar plus te-, kaffe- och chokladserviser, allt efter beställarens anvisningar.

Den runda terrinen var på modet runt mitten av 1700-talet med en dörrhandtagsknopp på locket som var populär i England, medan den skandinaviska marknaden föredrog en kronknopp.

Din terrin är målad i underglasyrblått med vyer från Pärlfloden, längs vilken man färdades till Kanton. Vidare syns även det långa livets symboler med tall och trana, runt kanten löper lyckosvampbården och på locket ser vi legenden om flickan som rymde med sin käresta.

Terrinen är vacker, i gott skick och har mycket att berätta! Priset 550 kronor skulle enligt index motsvara cirka 6 200 kronor, vilket även i dag är ett gångbart pris för den.

Antonia Berglund

Kommentera

Annons


Laddar