Annons

Annons


Så får stilstolen nytt liv!

Möbler i en viss stil är inte alltid, som det heter på fackspråk, ”från tiden”, utan är så kallade stilmöbler. Det är inte något fel på dem för det, och månadens frågeställare efterlyser hur man tar sig an hans arvegods. Helena Löwenstierna har flera idéer kring hur du blåser liv i en slumrande möbel.

stilstol-1900-tal
Vågar vi ge oss på stolarna?

Från mina föräldrar har vi ärvt sex gustavianska stolar. Dessa verkar vara sprutmålade i antikvit färg med guld i benens skåror samt hörnens utskurna ornament.

Min fråga till dig är: Vad gör vi med dem, kanske måla om – men med vad och hur? Har inte velat ge mig på dem på grund av okunskap.

Ulf

Annons

Stolarna ni har är gjorda i gustaviansk stil och är ett fint exempel på så kallade stilmöbler – där tanken är att på nytt ta upp typiska drag från en historisk epok, i ert fall den gustavianska. Under 1900-talet blev dessa stolar oerhört populära, och fanns att köpa i så gott som varje möbelaffär, ofta tillsammans med hela matsals- eller sängkammarmöblemang. Kvaliteten är skiftande: Vissa möbler är mycket välbyggda (som dina), närmast exakta repliker, med noggrant snidade träornament. Andra däremot är massproducerade i sämre material (plywoodsitsar och dåliga skärningar), och har väldigt lite gemensamt med sina stolta äldre förlagor.

Ofta sprutmålades möblerna i just vitt och guld, och sitsarna kläddes vanligen med glansigt så kallat gobelängtyg, med ränder och bladkransar, som modet bjöd. (Detta skulle egentligen efterlikna dyrbara sidentyger.)

Rengör först ytorna mycket noga med penseltvätt

Jag tycker inte alls att det är fel att måla om en sådan stol, tvärtom kan den få ett nytt liv och komma till heders igen! Det alltför jämna lagret av sprayfärg kan dock ofta ge en trist och död yta. Möbeln får en betydligt mera levande och ”tidsenlig” finish om man väljer att penselmåla.

Rengör först ytorna mycket noga med penseltvätt och låt torka ordentligt. Jag skulle sedan rekommendera en högkvalitativ äkta linoljefärg, gärna matt, eftersom den brukar ha god vidhäftningsförmåga. Att ge stolen minst två strykningar bidrar också till att mjuka upp nytillverkade vassa konturer en smula. Funderar man över historiska kulörval finns bland annat råd från SFV (Statens fastighetsverk) enkelt att tillgå.

Vad gäller klädsel är ju detta givetvis en smaksak. Ett tips är i alla fall att fundera på de enkla rutiga eller randiga bomullstyger som ursprungligen brukade användas som skyddsklädsel i vardagslag. Fördelen med dessa stolar är att de oftast har lösa sitsar, och det är ganska enkelt, även för en ovan, att häfta på ett nytt tyg.

Lycka till med projektet!

Helena Löwnstierna

LÄS ÄVEN Så vårdar du dina tenn- och mässingsföremål

Andra gillar också:

Kommentera

style="display:none">

Annons


Laddar