Annons

Annons


Stig in i antikstjärnas nya hus!

Att Karin Laserow älskar sina antikviteter vet vi från Bytt är bytt på TV4. Men minst lika passionerad är hon när det gäller att inreda. När hon ärvde pengar efter sin mamma bestämde hon sig för att sätta dem i ett litet hus söder om Sjöbo. Här fick hon trolla med sin skickliga inredningsblick, som bygger på att blanda äldre och nytt, antikt och modernt.

karin-laserow

Återanvändning går som en röd tråd genom hela inredningen. ”Jag avskyr att slänga saker som är fullt funktionsdugliga. Förvaringskistor och betsade pelarbord är hur användbara som helst och kostar nästan inga pengar. För att inte tala om ryamattor!”

Ett hus till mammas minne är en bra placering, både kärleksmässigt och ekonomiskt

Jag älskar hus, säger Karin Laserow. I alla fall om de har karaktär, är gamla och väcker känslor. 

Och det var precis vad huset i Björka gjorde.

– Jag hade ärvt pengar efter mamma och funderade på hur de skulle förvaltas på bästa sätt. Efter lite resonerande med maken kom jag fram till att ett hus inte var så dumt.  Mamma var arbetsam och sparsam och ett hus till hennes minne skulle bli en bra placering, både kärleksmässigt och ekonomiskt.

Karin tänkte sig en personlig inredning med antikt och halvgammalt ”bortom traditionellt antikhandlartänk” och gärna med plats för mamma Britas blomsterstilleben. 

– Eftersom jag samtidigt jobbade med Bytt är bytt för TV4 och hade rätt mycket annat att göra kunde det bara bli fråga om ett mindre projekt som var lätt att greppa och inte kändes övermäktigt.

Att hitta huset gick pilsnabbt. En trädgårdsmästare som Karin kände hade fått nys om ett litet hus i byn Björka, bara några kilometer från hemmet i Brandstad. Karin och maken Kaj körde dit direkt för att titta.

– Även om jag inte hade sett mäklarskylten utanför hade jag förstått vilket hus det handlade om. Det var en tilltufsad liten 1800-talsbyggnad, inklämd mellan två större fastigheter, med bara en smal gång som ledde till en minimal trädgård.

6
Visa bildspel

/
karin-laserow-kok
karin-laserow
karin-laserow-vardagsrum-4
karin-laserow-vardagsrum-1
karin-laserow-inredning-2
karin-laserow-hall
...
Visa mer

Annons

Precis så här ska det vara – ett oanfrätt hus som ger spelrum för olika inredningsalternativ

Karin knackade på från gårdssidan och när dörren öppnades såg hon rakt in i ett sparsamt möblerat rum.

– Det fanns bara ett enda rum, ingen hall, inget kök – bara ett par kranar för varmt och kallt vatten – och det var lågt i tak utom vid mittpartiet som hade frilagts upp till nocken. Wow! Halva arbetet var ju redan gjort! Bara att fortsätta rivningsarbetet… Här fanns möjligheter. Massor av bilder svepte igenom huvudet medan jag hälsade och presenterade mig.

Även inspektionsrundan gav positiva signaler. Gammalt och lite nedgånget, men friskt i grunden.

– Det är precis så det ska vara, säger Karin. Ett välbyggt och oanfrätt hus står där det står och ger gott om spelrum för olika inredningsalternativ.

Hon bestämde sig direkt, köpet blev avklarat och en månad senare kunde projektet påbörjas.

– Vi började med att riva bort isoleringen för att få fram den rena murade väggen och göra något åt fönstersättningen mot gårds-sidan. Den var helt tokig, så där bytte vi ut flera fönster. Ett av dem ersattes med en glasad terrassdörr, som gav ett härligt ljusflöde och ledde rakt ut i trädgården. Och jag tog upp ett långsmalt fönster i det utrymme där jag tänkte mig en liten förstuga. Det optimala är att ha fönster mot alla håll, men här har det fått räcka med tre. Mot norr skulle jag se rakt in i granngaveln en meter bort.

Nu har det gått ett drygt år och mamma Britas hus är klart.
Sånär som på några exteriöra finjusteringar.

– Vi har tagit det etappvis. Och det har fått ta den tid det tar.

Nu är väggarna vita och fönsterkarmarna har klätts med brunrött tegel.

– Det ger en varm, ombonad känsla och blir bara vackrare med åren, tycker Karin, som matchat teglet med tunga stengodsurnor.

LÄS ÄVEN Hemma hos antikstjärnan Karin Laserow

Golvbrädorna är gråmålade, och ett kök har byggts mot ena gavelväggen med en liten avbalkning in mot rummet. Och kalla dagar ger braskaminen god värme. En mysfaktor som fanns där sedan tidigare.

– En av de största vinsterna är övervåningen, säger Karin. Vi behöll det gamla sovloftet, men nu kan man också via en brygga komma över på andra sidan till ytterligare ett sovrum. Varenda kvadratmeter är utnyttjad och ljusinsläppet uppifrån är fantastiskt.

Inredningen är enkel, bekväm, funktionell och slittålig.

– Utöver mammas favorittavlor och en del av hennes möbler har jag satsat på det enkla – både gammalt och nytt, lite vintage, loppisgrejor, äldre Ikea-möbler och allmogetextilier. Allt går att använda och kombinera! Det är bara att tänka i nya banor och våga lite. Ikea och allmoge kan bli suveränt tillsammans. 

karin-laserow-vardagsrum-nytt

”Om möbeltyget känns mögigt – av med det!” säger Karin, som klätt av de två sjuttiotalsfåtöljerna och lagt fårskinn över domestiken. ”Bara att lyfta av och skaka!” I fonden skymtar ”biblioteket” med trappa upp till sovloftet.

– Jag är ingen ruinromantiker, säger Karin. Jag är praktiker. Om stolstyget är gammalt och mögigt – bara bort med det! Och det är inget helgerån att sätta färg på det antika bordet som har blivit avlutat. De historiska spåren är ju redan avskalade! Själv har jag målat mammas avlutade gamla klaffbord mörkgrönt. Och jag har sytt kuddar av allmogens bänktäcken och väggbonader. Det gamla textila arvet är sorgligt underskattat och får inte försvinna! Det tål att användas och det kan användas på ett annat sätt nu; vi lever ju inte som på 1800-talet när textilskatterna plockades upp ur kistorna för att pryda bänkar och väggar vid högtidliga tillfällen.

LÄS ÄVEN Hemma hos antikstjärnan Karin Laserow

Karin kan konsten att övertyga. Men hon kan också konsten att verkställa.

I ett par sjuttiotalsfåtöljer, som hon befriat från ”en tradig lack” och tagit bort klädseln på, har hon lagt ett par fårskinn och i fåtöljerna ligger färgstarka allmogedynor med fina tofsar.

– De här är sydda av ett gammalt bänktäcke och har fått samstämmiga tofsar i hörnen. Tofsar användes förr inte bara för att det var vackert utan också för att de skyddade hörnen från slitage.

Alla kuddar har samma mått.

– De mäter femtio gånger sextio centimeter. Det är ett bra mått, då passar de in överallt och kan användas till det mesta – även som sovkuddar om man stoppar in dem i ett örngott.

Och ryorna på golvet som Karin köpt för en ringa peng har hon tvättat på gården med trädgårdsslangen.

– De tål det och blir helt rena.

Så tillägger hon:

– Aldrig trodde jag att jag skulle gilla ryamattor. Men när de väl kom i sitt rätta sammanhang blev de så jäkla bra. Egentligen finns det bara tre saker du behöver tänka på när det gäller inredning och det är: Använd! Våga! Och skit i konventionen!

MISSA INTE!

Karin Laserow berättar mer om sitt
liv med antikviteter på High Court
i Malmö den 28 februari.
KÖP DIN BILJETT HÄR

Andra gillar också:

Kommentera

style="display:none">

Annons


Laddar