Annons

Annons


Svenskt Tenn – Konsten att hålla stilen i 90 år

estridericson

Pionjären Estrid Ericson. Foto SVENSKT TENN

Tänk att skapa en stil som håller i längden, som består trots kortsiktiga trender och ändrade smakriktningar. A&A:s Jenny von Platen funderar över vad som gör Estrid Ericson ständigt aktuell och väljer tio favoriter ur butikens 90-åriga historia.  

Annons

Av JENNY VON PLATEN
Foto SVENSKT TENN, RESPEKTIVE AUKTIONSHUS

 

En av de viktigaste ingredienserna till Svenskt Tenns succé är såklart grundaren Estrid Ericson själv. En bestämd kvinna med säker smak och god näsa för affärer. Hon var tidig med att knyta konstnärer och arkitekter till sin verksamhet, vilket var en framgångsfaktor för flera företag vid den här tiden.

Det egna sortimentet kompletterade hon med varor från sina inköpsresor i Europa, Sydamerika och Asien.

Högt och lågt blandades på hyllorna i butiken, alltid med samma kvalitet och hantverksskicklighet i fokus. Resultatet blev en spännande butik med överraskande sortiment som inte var styrt av kortsiktiga trender.

När den österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank knöts till Svenskt Tenn 1934, och hans möbler skulle ställas ut på Liljevalchs konsthall samma år, visade Estrid Ericson att hon inte heller var rädd för att sticka ut och göra saker på sitt sätt. Josef Franks generösa soffa, klädd med färgstark engelsk kretong, och det välfyllda barskåpet med leopardfäll framför stod i stark kontrast till de andra utställarnas möbler och fick de flesta kritiker att hoppa högt vid åsynen.

 

Se även föreläsningen
Firma Svenskt Tenn
– 1900 talets mest spännande
inredningsföretag

 

Stadigt kvar på jorden stod Estrid Ericson med förvissningen om att hon var på väg mot att skapa en alldeles speciell stil, kritikerna fick tycka vad de ville. Och visst fick hon rätt! De möbler, lampor och textilier som Josef Frank ritade för Svenskt Tenn från 1934 och fram till sin död är självklara inslag i svensk inredning i dag. Färgstarkt, exotiskt och med en touch av svunna tider inspirerar och lyfter de den avskalade och ljusa svenska designen.

Det goda och långvariga samarbetet mellan Estrid Ericson och Josef Frank är ännu en ingrediens som bidragit till att Svenskt Tenns stil har hållit i längden. Franks känsla för proportioner – både för möbler och för textil mönsterkomposition – utgör en stabil grund för de föremål som vi i dag kallar klassiker.

Prova att blanda flera av hans tyger och förvånas över hur pass bra de olika mönstren finner varandra! Franks formgivning trivs i de flesta miljöer, vare sig det är 1700-tal eller ultramodernt. Kanske är just detta nyckeln till framgång, att Svenskt Tenns stil går att kombinera med de flesta smakinriktningar.

Nästan alla kan hitta sin favorit bland de många modeller som företaget lanserat under åren. Det kan vara ett färgstarkt tygmönster eller en stram tennvas från 1920-talet.

Eller varför inte ett glittrande glasföremål eller ett halsband efter etruskisk modell? Vilken är din favorit?

 

9
Visa bildspel

/
Svenskt tenn Lejon
...
Visa mer

 

 

Kommentera

Annons


Laddar