Annons

Annons


Vad är ramen värd?

Antik & Auktions expert Romas Persson värderar en ram i koppar i Antikfrågan.

Hon fanns i boken

Då jag för en tid sedan fick boken Breven mellan Anders Zorn och Carl Larsson och deras familjer i min ägo genom en secondhandbutik blev det en överraskande upptäckt när jag kom till sidan 155. Där fann jag en etsning av Carl Larsson. Jag tyckte att kvinnoprofilen verkade bekant, och vid jämförelse med en ram i koppar som alltid funnits i mitt barndomshem och som nu sedan många år är i min ägo, fann jag att kvinnoprofilen på ramen var en kopia av kvinnan på etsningen av Carl Larsson. Min fråga är om museerna lånade ut konstverk för till exempel massproduktion som i det här fallet ramar? Vet inte med säkerhet när ramen kom till mitt hem annat än att den fanns på 1940-talet.

Annons
Gilla Antik & Auktion på Facebook

Som barn ville jag gärna tro att kvinnan föreställde min mor vars foto finns i ramen och som var född 1896. Jag som skriver är född 1935 och ser fram emot att få veta historien om ramen.

Margot

 

Från omkring 1900 och fram till cirka 1930 var det mycket populärt med kopparramar med drivna motiv. Det var ofta duktiga hantverkare, kvinnor såväl som män, som tillverkade dem. Det fanns också kurser för denna teknik. Om man är auktions- och loppmarknadsbesökare ser man dem med olika naturmotiv. Att någon har arbetat efter en etsning av Carl Larsson är intressant.

Jag tror inte att det ekonomiska värdet är så högt, även om denna ram med en bild efter etsningen är ovanligare och därmed också mer eftertraktad. Jag uppskattar värdet till 1 000 kronor.

Tomas Persson

Andra gillar också:

Kommentera

style="display:none">

Annons


Laddar