Annons

Annons


Vad är skedarna värda?

Antik & Auktions expert Antonia Berglund värderar ett par kinesiska porslinsskedar.

De ser bra ut!

Porslinsskedarna, två stycken, fick min fru i present av mina nu avlidna föräldrar för länge sedan. Vi vet inte något om dem men tror att de är kinesiska.

Nu undrar vi om detta är riktigt och vad de användes till? Naturligtvis är vi också intresserade av om de har något värde. Båda skedarna är oskadda. De har inga stämplar eller andra märkningar. Längden är 13 cm.

Sven

Era skedar är alldeles riktigt kinesiska. Kineserna använder soppskedar till sina nudelsoppor, till ris liksom till all slags mat med mycket spad. Själva skedbladet är plant och har uppvikta kanter så att det rymmer mycket och man lätt kan ställa ifrån sig skeden med mat i utan att det rinner ut. Man kan till och med äta ur skeden med ätpinnar.

Annons

Porslinsskedarna som man använder i Kina är praktiska, de är lätta att diska och blir aldrig heta som metall. Skaftet på nyare skedar är nedvikt så att de blir stapelbara och kanske stadigare att hålla i.

Dina skedar är dekorerade med kålbladsmönster. Dekoren förekommer redan på exportporslin och även på europeiskt porslin, jag tänker på det engelska. Troligen har dekoren orientaliskt ursprung. Kålbladsmönstret blev inte lika populärt som tobaksbladsmönstret på exportporslin.

Det är trevligt att ni har ett par. Skedarna ser ut att vara från slutet 1800-talet eller början av 1900-talet, sen Qingdynasti (1644–1912). De har ett bra slitage och vacker lyster och annorlunda dekor.

Jag kan tänka mig ett värde runt 1 500–2 000 kr för paret. Det är svårt att hitta liknande.

Antonia Berglund

Kommentera

Annons


Laddar