Annons

Annons


Vad gör jag med den slitna mattfransen?

Hur fin en matta än är kan slitna fransar dra ner helhetsintrycket. Men vad kan man göra åt det? Helena Löwenstierna har en rad råd att ge.

Vad göra åt sliten frans på rölakansmatta, med linnevarp och linnefrans? Tacksam för svar och tips.

Läsare från Örebro

Småskavanker går att åtgärda

En mattas svagaste punkter är ofta fransraderna och långsidorna. Fransen är en förlängning av varpen och finns till för att skydda mattan. Långsidornas stadkanter har på många typer av mattor en langetterad kant som ska skydda inslagstrådarna där de vänder i mattväven. Slitage från exempelvis stolsben, dörrar och dammsugare samt det faktum att man ofta går på ett särskilt ställe utsätter mattan för ständiga påfrestningar, och att nötning och skador uppkommer är naturligt. Ta för vana att vrida mattan ett halvt varv ett par gånger om året och passa då även på att ge den en noggrann översyn. Små skador i ytterkanterna är att räkna som underhållsreparationer och är ofta inte så dyra att låta laga.

Annons

Hur som helst bör du kontakta en firma specialiserad på mattlagningar för en första bedömning, dels av värde och ålder på mattan, dels för ett kostnadsförslag. Man kan få professionell hjälp med alltifrån sträckning och utplaning av ojämna mattor till lagning av stora hål med hjälp av fastsättning av nya varptrådar och inslag.

I fallet med en sliten frans på rölakansmattor skulle troliga förslag kunna vara att antingen återskapa de delar av mattans frans som är skadade, eller också sätta fast ett kantband som avslutning på mattans kortsidor. Att ”fransa om” en hel matta anses ofta sänka dess värde samt är mycket tidskrävande och därmed dyrt.

Finns det något en lekman kan göra själv om det gäller en matta med ett ringa ekonomiskt värde? Ja, är man händig, noggrann och använder sig av rätt material kan vi faktiskt åtgärda en hel del småskavanker på egen hand. Det gäller att noga studera sin mattas beståndsdelar och utseende ner i minsta detalj. Vad är det för kvalitet, färg och tjocklek på inslag och varp? Hur är fransarna knutna? Saknas fransen är det viktigt att göra en ordentlig stoppsöm för att hindra att mattan börjar repas upp. Denna söm kan liknas vid en sicksack-söm över de nedersta inslagen.

På internet och i facklitteratur finns en hel del bildmaterial att hämta vad gäller olika typer av stoppsömmar, men även hur man formar olika sorters fransar, som till exempel ”drejad” (spiralvriden) frans, samt ”orientfläta” med mera.

I mitt svar till dig har jag även kommit in på mera allmänna råd för olika typer av skadade mattor och jag tänkte avsluta med några ytterligare tips:

– Undvik att dammsuga mattan över knutarna – det sliter mycket på fransen.

– Tänk på att grus och smuts nöter på mattan och kan orsaka skador på lugg och varp.

– En matta som ofta ligger i veck kan drabbas av bristningar.

– Solen bleker och bryter ner och tunga möbler belastar – glöm inte att ändra läge på mattan ibland.

Helena Löwenstierna

Kommentera

Annons


Laddar