Annons

Annons


Vad gör man när silvret försvinner?

Nysilver är vanligt i våra hem men det kan ha sina baksidor att silvret inte är massivt. Vad gör man när undermetallen så småningom framträder vid flitig putsning? Vår expert Helena Löwenstierna reder ut begreppen.

 

Jag har ett så kallat cake stand, ett kakfat, i tre våningar och med tre tallrikar på 20 cm i pläter. Det ser ut som om ”silvret” försvinner och blir plättvis gult. Känner ni till någon firma som utför ”försilvring” av sådana föremål?

Torsten Wellberg

Annons

Även till exempel ljusstakar kan drabbas av att undermetallen börjar synas.

Det finns hjälp att få

Att ljusstakar och andra föremål av nysilver eller pläter får fläckar där undermetallen lyser igenom är en vanlig effekt av trägen putsning. Men det finns hjälp att få! Dels arbetar fortfarande ett antal fristående silver- och guldsmeder med omförsilvring, dels brukar guldsmedsaffärer runt om i landet kunna skicka föremålen till GAB/MEMA:s verkstad. Räkna med kostnad från en knapp tusenlapp och uppåt, beroende på föremål och storlek. Vanliga nysilverbestick, -fat och -ljusstakar kan i dag fyndas för några tior och uppåt på loppmarknader eller i antikhandeln. Affektionsvärdet blir kanske då i stället den viktigaste faktorn när man väljer att låta utföra en omförsilvring.

Den första typen vi brukar kalla nysilver är egentligen pläter. Silverplätering slog igenom på 1700-talet i England. English plate, Sheffield plate eller pläter är en metod där en silverplåt och en kopparplåt valsas ihop. Föremål med gammal plätering brukar ofta värderas högt i dag. Under andra halvan av 1800-talet kom en annan metod att utvecklas: Electro Plate, ibland förkortat EPNS. Processen går i korthet ut på att föremålen sänks ner i en elektrolyt, ett strömförande bad med en positiv och en negativ elektrod, där sedan silverjoner vandrar över och fäster mot metallföremålets yta. På samma sätt går en modern omförsilvring till.

Det är egentligen endast denna senare metod som ska benämnas nysilver. Undermetallen består av olika legeringar, som till exempel koppar, nickel och zink, eller alpacka, vilka ger olika färg. Denna oädla undermetall får alltså sedan ett överdrag av äkta silver. Man skiljer mellan olika nysilverkvaliteter beroende på tjocklek i antal gram silver. Vanligast är 830 samt 925. Det senare kallas även sterling. Hoppas att ni fortsätter använda ert serveringsfat till många goda kakor framöver!

Helena Löwenstierna

Kommentera

Annons


Laddar