Annons

Annons


Vem har skapat fatet?

Antik & Auktions expert Tord Gyllenhammar värderar ett keramikfat i Antikfrågan.

Tilgmans-1

Tveklöst är det Tilgmans

Kan ni svara på vem som har skapat detta vackra fat?

Marita K

Tilgmans-signatur

Att fatet är tillverkat på Tilgmans keramik i Göteborg är helt klart men dekorsigneringen är slarvigt utförd och jag kan inte tyda mer än ”Tilgmans, Sweden”. Kanske någon i läsekretsen vet besked.

Tillverkningsåret är runt 1960, och dekortekniken är sgraffito på lergods med handmålade partier. Liknande produktion kunde man se vid flera andra keramikverkstäder vid den tiden. Tekniken och färgerna påminner starkt om det som tillverkades i till exempel Laholm och Alingsås, och det är lätt att göra förväxlingar.

Tilgmans keramik startade 1948 av Paul Harald ”Harry” Tilgmann (1904–74). Den mest namnkunnige medarbetaren var Marian Zawadzki, och han kom att betyda mycket för den tekniska och konstnärliga utvecklingen. Storhetstiden är från 1957 då fabriken flyttar till Petterkattsgatan i Kortedala. I den nya fabriken kunde produktionsvolymen öka och som mest är personalstyrkan omkring 60 personer. I början av 1970-talet flyttades större delen av tillverkningen till Irland, men företaget avvecklades helt efter några år.

I sitt andra äktenskap var Harry Tilgmann gift med sångerskan Evy Tibell. Vad jag minns från ett samtal med Evy var anledningen till Irlandsflytten det dåvarande svenska skattetrycket.

I dag är Tilgmans keramik lågt värderat. För det avbildade fatet rör sig marknadsvärdet om 200 till 400 kronor beroende på skicket. Däremot kan stora praktpjäser, såsom golvurnor och stora lampfötter, ha prislappar på flera tusen kronor.

Tord Gyllenhammar

Annons
Gilla Antik & Auktion på Facebook

LÄS ÄVEN Form och dekor av Ternell

 

Kommentera

Annons


Laddar